ΣΤΕΡΕΑ ΚΑΥΣΙΜΑ

PELLET

Τι είναι πέλλετ

Τα πέλλετ χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες, τα Woodpellet που είναι κατασκευασμένα από 100% ξύλο, τα Biopellet που κατασκευάζονται από ενεργειακά φυτά και ταAgropellet που κατασκευάζονται από αγροτικά υπολείμματα. Εκτός όμως από τις βασικές κατηγορίες στην αγορά υπάρχουν πέλλετ που κατασκευάζονται με διάφορες μίξεις, αυτά αποτελούν υποκατηγορίες αλλά λόγο του ότι οι επιλογές στην μίξη είναι πάρα πολλές δεν υπάρχουν Standarts. Η κορυφαία ποιότητα πέλλετ είναι αυτή των woodPellets και ανάλογα με το είδος του δέντρου είναι ανάλογη και αξία τους.

 


Πως είναι ?

Τα pellet είναι μικροί κύλινδροι διαμέτρου 60-80 χιλ. με μήκος περίπου 100 χιλ. και χρώμα εξαρτώμενο από την πρώτη ύλη που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή τους ,είναι απαλλαγμένο από κάθε υγρασία, συμπιεσμένο χωρίς καμιά προστιθέμενη συγκολλητική ουσία. Η θερμιδική απόδοση των pellet ανέρχεται στα 4.200-5.200 kcal/kg.


Το πέλλετ είναι κατάλληλο για :

  • Οικιακή Θέρμανση
  • Εμπορικά Καταστήματα
  • Θερμοκήπια-Πτηνοτροφία Βιομηχανίες
  • Βιοτεχνίες
  • Φούρνους Αρτοποιίας
  • Δημόσια Κτίρια (Νοσοκομεία, Σχολεία, Κολυμβητήρια, Ιδρύματα, Δημόσιες Υπηρεσίες κ.α.)


Γιατί να χρησιμοποιήσω πέλλετ ?

  • Είναι ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΤΕΡΟ από το πετρέλαιο , φυσικό αέριο , ηλεκτρικό ρεύμα
  • Έχει ΣΤΑΘΕΡΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ .(δεν υπάρχει νοθεία του προϊόντος από τον πωλητή του)
  • Είναι ΚΑΘΑΡΟ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ και στην αποθήκευση του καθώς συσκευάζεται σε σακουλάκια των 15 κιλών .( για μεγαλύτερες εφαρμογές υπάρχει και σε big bag 1 τον.)
  • Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΠΕΛΛΕΤ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ σε σχέση με το πετρέλαιο το οποίο αλλάζει κάθε ημέρα δηλαδή μπορεί κάποιος να υπολογίσει το κόστος θέρμανσης του σπιτιού του.
  • Δεν απαιτείται συνεχής τροφοδότηση του καυστήρα διότι έχουν δεξαμενή για την καύσιμη ύλη. Χρειάζεται γέμισμα μια με δυο φορές την εβδομάδα , αναλόγως το μέγεθος της δεξαμενής , την χρήση και την ένταση λειτουργίας .
  • Μπορούν να καλύψουν οικονομικά και οικολογικά πλήρως τις ανάγκες σε θέρμανση ενός σπιτιού χωρίς την χρήση άλλης θερμαντικής πηγής .
  • Η καύση που εμφανίζει είναι μεγαλύτερη του 94% (Δηλαδή ελάχιστη στάχτη)
  • Είναι οικολογικό καύσιμο καθώς κατά την καύση του παράγει 95% λιγότερο CO2.


Γιατί πιστοποιημένο πέλλετ ?

Είναι απαραίτητο το πελλετ που θα επιλέξετε να δουλέψετε να έχει πιστοποιήσεις DINplus η ENplus . Η πιστοποίηση της ποιότητας των πελλετ είναι απαραίτητη τόσο για περιβαλλοντικούς όσο και για πρακτικούς λόγους, καθώς ένα πιστοποιημένο προϊόν έχει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες διάθεσης του στην αγορά. 100 % καθαρά ξύλα :

 
μπεζ πέλλετ, 50% οξιά 50% έλατο                          μπεζ πέλλετ, 100% οξιά άνευ φλοιού

 
ζαχαρί πέλλετ, κυπαρίσσι με καλαμπόκι               καφέ πέλλετ, πεύκο με υπολείμματα
 

Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι, σε μία σόμπα ή έναν λέβητα πέλλετ που καταναλώνει καφέ πέλλετ, στους αυλούς απαγωγής των καυσαερίων δημιουργείται 12-20% περισσότερο πουρί. Αυτό το μειονέκτημα είναι ορατό ιδιαίτερα στις σόμπες πέλλετ γιατί μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μαυρίζει το μπροστινό τζάμι. Στους λέβητες το πρόβλημα θα το δείτε στην λειτουργία και στον καθαρισμό τους. Με το λευκό πέλλετ ο λέβητας θα δουλεύει δίχως διακοπή και η στάχτη θα είναι καθαρή, αντιθέτως με το καφέ πέλλετ, ο λέβητας πολύ συχνά θα εμφανίζει βλάβες και όταν τον καθαρίζετε εκτός από την στάχτη θα βρίσκετε κομμάτια σαν σκληρή κρούστα καραμέλας. Αυτή η κρούστα είναι πυρίτιο και δημιουργείται από τα σκουπίδια που έχουν κάποια πολύ κακής ποιότητας πέλλετ. Όλοι οι κατασκευαστές λεβήτων πέλλετ δηλώνουν ότι, όταν τα πέλλετ είναι κακής ποιότητας, μειώνεται η διάρκεια ζωής του λέβητα , ο λέβητας έχει πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία του βγάζοντας συχνά βλάβες και το σημαντικότερο, δεν ισχύει καμία εγγύηση καλής λειτουργίας όταν υπάρξει βλάβη από την κακή ποιότητα των πέλλετς.

Παρακάτω στην αριστερή πλευρά της φωτογραφίας μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα από την καύση ενός λέβητα που καταναλώνει καφέ πέλλετ και στην δεξιά πλευρά τα αποτελέσματα της καύσης του ίδιου λέβητα που καταναλώνει πέλλετ από καθαρό ξύλο.

Στην δεξιά φωτογραφία βλέπετε μία σόμπα πέλλετ που καταναλώνει πέλλετ ξύλου και στην αριστερή φωτογραφία την ίδια σόμπα όταν καταναλώνει κακής ποιότητας καφέ πέλλετ.

Είναι πολύ σημαντικό για εσάς να προσέχετε την ποιότητα του πέλλετ που θα αγοράσετε, θα σας συνιστούσαμε ανεπιφύλακτα να σταματήσετε να πληρώνετε τα απορρίμματα για καθαρό ξύλο, ΔΕΝ σας συμφέρει.

Υπάρχουν πολλοί εμπειρικοί και μη τρόποι, για να ξεχωρίσουμε το καλό πέλλετ.

  • Εμπιστευθείτε τις αισθήσεις σας! Κυριότερα την οσμή του πέλλετ. Πάρτε μια χούφτα πέλλετ και μυρίστε την! Στο μυαλό πρέπει να σας έρθει έντονα η οσμή φυσικού ξύλου και δάσους. Αν διαπιστώσετε ότι κάποια οσμή δεν σας είναι ευχάριστη ή ότι σας θυμίζει κάποιο ξένο προς το ξύλο υλικό: ΜΗΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΕΛΕΤ! Μπορεί να περιέχει επικίνδυνα πτητικά ή φορμαλδεΰδες!
  • Διαλύστε λίγο πέλλετ στο νερό και δείτε τι περιέχει. Αν δείτε ξένα σώματα (άμμος, πλαστικό κλπ) το πέλλετ μπορεί να είναι χαμηλής ποιότητας και επικίνδυνο για την σωστή λειτουργία του καυστήρα σας.
  • Κάψτε μια μικρή ποσότητα στην συσκευή σας και παρατηρήστε πόση στάχτη αφήνει και πόσο υπόλειμμα (κλίνκερ) αφήνει μετά την καύση. Μην καταδικάσετε απευθείας το πέλλετ. Προσπαθήστε να ρυθμίσετε την τροφοδοσία ή την παροχή του αέρα ώστε να επιτύχετε πιο τέλεια και οικονομική καύση


Πλεονεκτήματα pellets έναντι πετρελαίου

  • Τιμή Έως 70% φθηνότερο.
  • Οικολογικό. Λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
  • 100% Φυσικό προϊόν χωρίς πρόσθετα.
  • Ανανεώσιμη πηγή ενέργειας.


Πλεονεκτήματα πέλλετ έναντι των ξύλων

  • Αγοράζετε ακριβής ποσότητα.
  • Χαμηλή υγρασία
  • Σταθερή απόδοση
  • Αυτονομία.
  • Συσκευασμένο προϊόν. Δεν λερώνει τον χώρο
  • Ευκολότερο στην αποθήκευση


Αναλυτικά:

  • 1.Αν αγοράσετε 1 τόνο pellet ξέρετε ότι έχετε 1 τόνο πέλλετ. Αν αγοράσετε 1 τόνο ξύλα δεν είναι σίγουρο ότι τα ξύλα μετά απο 1-2 μήνες θα ζυγίζουν 1 τόνο.
  • 2. Τα pellets περνά από ειδική επεξεργασία και από ειδικά ξηραντήρια. Η υγρασία των πέλλετ είναι σταθερή και είναι από 8-10%. Αντίθετα τα ξύλα συνήθως «είναι βρεγμένα» δηλαδή έχουν μεγάλο ποσοστό υγρασίας πράγμα που μειώνει την απόδοση τους.
  • 3. Τα ξύλα δεν έχουν σταθερή απόδοση. Η θερμική πορεία μιας σόμπας με ξύλο αυξομειώνεται. Αν καίτε πέλλετ μπορείτε να ρυθμίσετε την σόμπα ή τον καυστήρα να έχουν πάντα την ίδια θερμοκρασία (π.χ μια σόμπα 23 βαθμούς).
  • 4. Οικονομία. Επειδή τα ξύλα δεν έχουν σταθερή απόδοση για να ζεσταθεί ένας χώρος εφοδιάζουμε την σόμπα με ξύλα συνεχώς. Όμως αυτό μας κάνει πολλές φορές να χρησιμοποιούμε περισσότερα ξύλα από ότι χρειάζεται.
  • 5. Αυτονομία. 1 σόμπα πέλλετ μπορεί να λειτουργήσει με ένα γέμισμα για πολλές ώρες χωρίς να χρειάζεται ξανά γέμισμα. Αντίθετα μια σόμπα με ξύλα θέλει συνεχώς τροφοδοσία.
  • 6. Πιο καθαρό από ότι τα ξύλα αφού το πέλλετ είναι συσκευασμένο σε τσουβαλάκι 15kg. Πιάνει πιο λίγο χώρο από τα ξύλα και είναι πιο εύκολο στην αποθήκευση.
  • 7. 1 σόμπα πέλλετ μπορεί να ρυθμιστεί να σβήνει και ανάβει αυτόματα. Δεν χρειάζεται προσανάμματα ανάβει πατώντας ένα κουμπί

 

ΜΠΡΙΓΚΕΤΑ ΞΥΛΟΥ

Οι ΜΠΡΙΓΚΕΤΕΣ αποτελούν την εναλλακτική λύση για μία σύγχρονη, φιλική προς το περιβάλλον θέρμανση. Οι μπριγκέτες γίνονται υπό υψηλή πίεση, δεν περιέχουν βλαβερές ουσίες και χημικά πρόσθετα , δηλαδή είναι ένα ανανεώσιμο οικολογικό και ανεξάντλητο βιοκαύσιμο που δε ρυπαίνει το περιβάλλον.

Χαρακτηριστικά

Η υγρασία 6- 8%, Στάχτη - ≤ 1% Θερμογόνο δύναμη - 4500 έως 5.000 kcal / kg

Το ξύλο είναι πιο φθηνό από την μπριγκέτα;;; Το να θεωρούμε ότι, επειδή το ξύλο είναι πιο φθηνό από την μπριγκέτα είναι και πιο οικονομικό καύσιμο είναι λάθος.

  • Η μπριγκέτα έχει 60% μεγαλύτερη θερμική δύναμη από το ξύλο σε σύγκριση ενός κιλού
  • Επίσης ένα σύστημα λέβητα ξύλου επιτυγχάνει μέγιστο βαθμό απόδοσης 80 % ενώ με μπριγκέτα 88% - 92 %
  • Αγοράζοντας 1 τόνο μπριγκέτας έχουμε 1 τόνο καύσιμη υλη, ενώ με το ξύλο αγοράζουμε 1 τόνο και έχουμε περίπου 700 κιλά καύσιμης ύλης λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας του ξύλου σε νερό ( αγγίζει το25% ) και των ξένων σωμάτων.
  • Η αναλογία είναι 1 kg μπριγκέτας = 1,8 kg ξύλα
  • Άρα αγοράζοντας 1 τόνο μπριγκέτα δίνουμε 300,00 € ενώ για ξύλα θα δίναμε 1,8Χ140,00€ / 0,70 =270,00€ (ενδεικτικές τιμές 2012).

Πλεονεκτήματα

  • Έχουν εύκολη αποθήκευση καθώς είναι συσκευασμένες σε πακέτα (χαρτοκιβώτια ή σακουλάκια) που βοηθάνε την τοποθέτηση τους σε οποιοδήποτε μέρος (δίπλα στο τζάκι , στο μπαλκόνι κλπ)
  • Δεν ρυπαίνουν τον χώρο αποθήκευσης καθώς δεν έχουν λάσπες, χώματα, υγρασία κλπ
  • Είναι καθαρό υλικό και δεν αφήνει στάχτη (5 φορές λιγότερη στάχτη από το ξύλο )
  • Έχει 6 φορές λιγότερη υγρασία από το ξύλο
  • Δεν πετάνε σπίθες αποφεύγοντας περαιτέρω ζημιές στον χώρο
  • Οι μπριγκέτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντί για καυσόξυλα καθώς μπορούν να καλύψουν οικολογικά και πλήρως τις ανάγκες σε θέρμανση ενός μέσου σπιτιού χωρίς την χρήση άλλης θερμαντικής πηγής καθώς έχουν ευρεία εφαρμογή (συμβατικά και ενεργειακά τζάκι, ξυλολέβητες, ξυλόσομπες, σόμπες – λέβητες καθώς και σε ξυλόφουρνους αρτοποιίας)

 

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΞΥΛΟΚΑΡΒΟΥΝΑ - ΜΠΡΙΓΚΕΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΟΥ

ΚΑΛΕΜΙ

Περιγραφή

Το καλέμι όπως γνωρίζουν οι παλαιότεροι, είναι το ξυλοκάρβουνο που παράγεται από νεαρά μικρής διατομής δένδρα και θάμνους. Το ιδανικό του κυλινδρικό μακρύ σχήμα σε συνδυασμό με την ομοιογένεια και την καθαρότητα το κάνουν το τέλειο φυσικό ξυλοκάρβουνο. Για πραγματικά δύσκολες απαιτήσεις με χρόνο καύσης που διαρκεί 4-5 ώρες, σταθερότητα καύσης και χρόνο αναμονής για έναρξη ψησίματος 30 λεπτά.


Παραγωγική διαδικασία

Η ξυλεία, αφού επιλεγεί με βάση ποιοτικά και περιβαντολλογικά κριτήρια (χρησιμοποιούνται μόνο δένδρα αναδασωτέων περιοχών) κόβεται και στεγνώνει κατάλληλα, και στη συνέχεια υπόκειται σε διαδικασία ανθρακοποίησης. Αυτό γίνεται με δύο μεθόδους:

  • Την παλαιά παραδοσιακή, (καμίνια στο χώμα) όπου τα ξύλα στοιβάζονται και σκεπάζονται με χόρτα, άχυρο και χώμα και στη συνέχεια γίνονται ξυλοκάρβουνο κάτω από το άγρυπνο μάτι του τεχνίτη μάστορα. Αυτός έχει εκπαιδευτεί και έχει εφοδιαστεί με σύγχρονα όργανα μέτρησης και ελέγχου για να μπορεί να εφαρμόσει την παραδοσιακή τεχνική με την χρήση σύγχρονης τεχνολογίας.
  • Τη νεότερη, σε ειδικά σχεδιασμένα κτιστά καμίνια μέσα στα οποία τοποθετούνται τα ξύλα και ανθρακοποιούνται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ο έλεγχος είναι πολύ καλύτερος και η εξάρτηση από εξωγενείς παραμέτρους σαφώς μικρότερη.


Πλεονεκτήματα

  • Παράγονται από άγρια ξύλα μεγάλου ειδικού βάρους από επιλεγμένες γεωγραφικές ζώνες ανά τον κόσμο.
  • Έχουν μεγάλη διάρκεια και αντοχή στην καύση.
  • Είναι κοσκινισμένα (2-12cm).
  • Χωρίς υγρασία και ξένα σώματα.
  • Δεν σπιθοβολούν.

 

ΜΠΡΙΓΚΕΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΟΥ


Περιγραφή

Έχει χρόνο καύσης 6 ώρες, ενώ η σταθερότητα καύσης είναι άριστη και ο χρόνος αναμονής για έναρξη ψησίματος φτάνει τα 40 λεπτά. Η οικονομία για μεγάλης διάρκειας ψήσιμο (π.χ. σούβλα) είναι τεράστια εφόσον απαιτείται διπλάσια περίπου ποσότητα απλού ξυλοκάρβουνου για το ίδιο αποτέλεσμα.


Παραγωγική διαδικασία

Η διαδικασία παραγωγής της εξάγωνης μπριγκέτας, γίνεται με εξελιγμένη και φιλική στο περιβάλλον τεχνολογία. Πρώτη ύλη της μπριγκέτας είναι το πριονίδι, το οποίο προκύπτει από την κοπή κορμών δένδρων σε πριστήρια. Με κατάλληλη επεξεργασία και ύστερα από συμπίεση σε ιδιαίτερα υψηλή θερμοκρασία (300ο C), παίρνει τη μορφή ξύλινης μπριγκέτας. Κάτω από αυτές τις συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας οι ρητίνες του ξύλου ενεργούν σαν φυσικές συγκολλητικές ουσίες. Δεν απαιτείται η χρήση καμίας άλλης ξένης ουσίας. Με αυτή τη μέθοδο παράγεται το ιδανικό τεχνητό ξύλο για παραγωγή ξυλοκάρβουνου: Βαρύ (διπλάσιο από το βαρύτερο ξύλο), σκληρό (σαν πέτρα), ομοιογενές, ξερό. Αυτές οι ιδανικές μπριγκέτες ξύλου ανθρακοποιούνται σε θαλάμους στους 700ο C – 800ο C για κατάλληλο χρόνο, προσομοιάζοντας τις συνθήκες παραδοσιακών καμινιών αλλά με τέλειο έλεγχο συνθηκών και παραμέτρων. Μετά ψύχονται για δύο ημέρες και ακολουθεί διαλογή και συσκευασία. Αποτέλεσμα της παραπάνω διαδικασίας, είναι το τέλειο ξυλοκάρβουνο, η εξάγωνη μπριγκέτα


Πλεονεκτήματα έναντι απλών ξυλοκάρβουνων

  • Άκαπνη (λόγω της τέλειας ανθρακοποίησης, το προϊόν καίγεται χωρίς να αναδύεται κάπνα ή αναθυμιάσεις κατά τη διάρκεια της αρχικής ανάφλεξης αλλά και της μεταγενέστερης καύσης).
  • Χαμηλή απομένουσα στάχτη (υψηλές θερμοκρασίες στη ζώνη καύσης).
  • Μέγιστη διάρκεια καύσης (προέρχεται από το τέλειο ξύλο).
  • Υψηλή θερμαντική ικανότητα (μέγιστη πυκνότητα άνθρακα).
  • Έλλειψη σπινθήρων (λόγω ομοιομορφίας στη δομή).
  • Σταθερότητα καύσης (λόγω ομοιογένειας στη μάζα).
  • Καθαριότητα στη διακίνηση – χρήση.


Πλεονεκτήματα

  • 100% προϊόν ξύλου (μόνη πρώτη ύλη το πριονίδι).
  • Με σταθερές ιδιότητες και ποιότητα για χρόνια.
  • Με πιστοποιητικά διασφάλισης ποιότητας και υγιεινής.


Συσκευασία

Η εξάγωνη μπριγκέτα συσκευάζεται σε χαρτοκιβώτια 10 κιλών. Η συσκευασία είναι εργονομική και κατάλληλη για ασφαλή μεταφορά, εύκολη και καθαρή αποθήκευση ακόμη και μέσα στο χώρο ψησίματος. Είναι ιδανική για επαγγελματίες.

 

ΔΑΔΙ – ΕΙΔΗ ΠΡΟΣΑΝΑΜΜΑΤΟΣ

  • Το δαδί είναι χρήσιμο τόσο σε επαγγελματίες όσο και σε ιδιώτες.
  • Αποτελείται από μικρά κομμάτια ρητινούχου ξύλου και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ταβέρνες, ξενοδοχεία, μπάρμπεκιου, τζάκια κτλ, αποφεύγοντας τα τεχνητά προσανάμματα με ό,τι χημικά περιέχουν.
  • Η παραγωγή του δαδιού γίνεται από κορμούς παλιών πεύκων και τις ρίζες τους.
  • 100% Φυσικό προϊόν
  • 100% Οικολογικό
  • 100% Ελληνικό

 

Συμβουλές ψησίματος

1.Προτού ανάψετε τα κάρβουνα στην ψησταριά (barbeque) απλώστε μια στρώση άμμο με στάχτη για να κρατάει ομοιόμορφα τη θερμοκρασία σε όλη την επιφάνεια της ψησταριάς και να απορροφάει το λίπος που στάζει από τα φαγητά σας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αποφυγή δημιουργίας φλόγας.

2.Να αποφεύγετε για το άναμμα της φωτιάς παράγωγα υλικά πετρελαίου και να προτιμάτε φυσικά προσανάμματα (δαδί, ξύλα κ.τ.λ) και χρήση χωνιού (καμινάδας) για φυσικό ελκυσμό.

3.Ανάβετε λίγα κάρβουνα στην αρχή και μόλις ανάψουν καλά χτίζετε τα υπόλοιπα κωνικά πάνω τους.

4.Απλώστε τα κάρβουνα με τη μασιά και τοποθετήστε τη σχάρα μόλις κοκκινίσουν αρκετά.

5.Τοποθετήστε το φαγητό στη σχάρα αφότου τα κάρβουνα ασπρίσουν.

6.Αν τα φαγητά σας έχουν αρκετό λίπος, φροντίστε να τα μετακινείτε διαρκώς επάνω στη σχάρα για να μη δημιουργούνται κηλίδες λίπους στα κάρβουνα που μπορεί να δημιουργήσουν φλόγα.

7.Έχετε πάντα δίπλα σας ένα μπουκάλι με χυμό λεμονιού για να σβήνετε τυχόν φλόγα που θα δημιουργηθεί.

 

Υγιεινή –ευκολία

Αγοράζοντας αξιόπιστα, επώνυμα προϊόντα, με ιδιότητες εγγυημένες και σταθερές, μπορείτε να ανάβετε αρκετά νωρίτερα τα κάρβουνα ώστε να είναι άσπρα και καλά αναμμένα πριν το ψήσιμο, εξασφαλίζοντας έτσι έναν υγιεινό τρόπο μαγειρέματος χωρίς να κινδυνεύετε να «μείνετε» από φωτιά με τα φαγητά μισοψημένα.